Vorige pagina  Kraamkliniek voor vissen
Het nieuwsblad    26 juni 2010

Homepagina vzw De Buizerd 

 

Vispaaiplaats moet tot natuurlijke aangroei van vissen leiden

vissenpaaiplaats
Kraamkliniek voor vissen

Onder grote belangstelling zette biologe Klaar Meulebrouck enkele rietvoornen uit in het kanaal. Frank Meurisse

INGELMUNSTER - 'Ga en vermenigvuldig u', sprak gouverneur Breyne enkele rietvoornen toe voor ze in de gloednieuwe vispaaiplaats werden losgelaten. Doel ervan is het visbestand op natuurlijke wijze op peil te houden.

'Ondanks het feit dat het kanaal Roeselare-Leie een goede waterkwaliteit heeft, waren er op dit kanaal nog geen geschikte mogelijkheden waar vissen konden paaien en hun eitjes afzetten', licht visserijbiologe Klaar Meulebrouck van het Agentschap voor Natuur en Bos het hoe en waarom van de vispaaiplaats toe.

'Het visbestand was tot voor kort dan ook bijna volledig afhankelijk van de jaarlijkse visuitzettingen. Telkens werd tot 500kg vis aangevoerd. Met de vispaaiplaats is het de bedoeling dat het visbestand zich meer natuurlijk in stand kan houden. Op termijn moet dit tot minder kosten en een natuurlijker en evenwichtiger visbestand leiden.'

In het kanaal Roeselare-Leie leven zestien vissoorten waarvan blankvoorn, karper, brasem en paling veel voorkomende exemplaren zijn. Met de aanleg van de vispaaiplaats, waaraan naast Natuur en Bos ook de provinciale visserijcommissie werkte, is een investering 220.000euro gemoeid.

Scheepvaart

'Dit is slechts een begin', geeft de biologe toe. 'Om het kanaal van voldoende vis te blijven voorzien zijn verscheidene dergelijke paaiplaatsen nodig. Dit is echter niet evident want je hebt ruimte nodig ervoor en ook moet je rekening houden met de scheepvaart bij de aanleg ervan.'

In Ingelmunster strekt de vispaaiplaats zich over twee hectare uit naast de kikkerpaaiplaats in de Trakelweg, evenwijdig met de Ringbrug. Het waterbekken is door twee buizen met het kanaal verbonden. De buizen zorgen voor een lokstroom die vissen in en uit de paaiplaats doet zwemmen. 'Vissen gaan sowieso via zijarmen op zoek naar rustiger wateren om hun eitjes af te zetten. Eigenlijk is de vispaaiplaats een kraamkliniek voor vissen', drukt de biologe het uit.

De paaiplaats is niet louter voor het visbestand interessant, maar ook voor water- en oeverplanten. Het bekken zelf is niet toegankelijk, maar op de oostelijke dijk werd een fiets- en wandelpad aangelegd van waaruit je een duidelijk zicht hebt op het natuurgebied. Aan de overkant van de nieuwe paaiplaats plant het Agentschap voor Natuur en Bos samen met de gemeente Ingelmunster een speelbos. Beide natuurgebieden betekenen een versterking van de natuuras langs het kanaal in Ingelmunster.

Auteur: Frank Meurisse

  Vorige pagina 
Bekijk alle krantenknipsels
     Download dit artikel in pdf download artikel in pdf

Homepagina vzw De Buizerd